Λαϊκό Φροντιστήριο

Το Λ.Φ.Α  είναι  μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια να σταθεί στο πλευρό της λαϊκής οικογένειας και τα παιδιά της. Αριθμεί   15 κέντρα μέσα στα όρια του δήμου και στηρίζει μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Γενικού  Λυκείου και ΕΠΑΛ. Ξεκινά από το Ρίο, φτάνει Δεμένικα, Άνω Οβρυά, και Ανατολικά από Εγλυκάδα διασχίζει όλη την πόλη για να καταλήξει Νότια στις εργατικές κατοικίες της Παραλία.

Το Λ.Φ.Α ξεκίνησε την δράση του το 2015  και λειτουργεί μέχρι σήμερα αδιάλειπτα. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του φάνηκε πως η ανάγκη για ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν επιτακτική. Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων συμμετέχουν κάθε χρόνο  και αυτό αποδεικνύει την ανάγκη στήριξης των  μορφωτικών δικαιωμάτων τους,  με δεδομένες τις καίριες αδυναμίες της απαξιούμενης εδώ και χρόνια δημόσιας παιδείας.

Ζώντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του σχολείου οι μαθητές και μαθήτριες του Λ.Φ.Α προβάλλουν  νέες απαιτήσεις για τη μάθηση και την επίτευξη των στόχων τους.

Κάθε χρόνο το Λ.Φ.Α εκκινεί νέα τμήματα σε όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και  Λυκείου, διδάσκοντας Γλώσσα και Μαθηματικά για παιδιά του Δημοτικού, Νέα και Αρχαία  Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία για τους μαθητές του Γυμνασίου και για τους μαθητές του Λυκείου, τα μαθήματα κατεύθυνσης και ειδικά μαθήματα.  Ιδιαίτερη  μέριμνα δίνεται στην προετοιμασία των μαθητών της Τρίτης Λυκείου εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από τους θερινούς μήνες. Νέα τμήματα  δημιουργούνται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στο Λ.Φ.Α μπορούν να συμμετάσχουν όσοι μαθητές και μαθήτριες το επιθυμούν, χωρίς κανένα κριτήριο ένταξης, αφού δικαίωμα στην μόρφωση έχουν  όλοι ανεξαιρέτως. Είναι μια  δομή εθελοντική και όλο το δυναμικό στελέχωσης τόσο το διοικητικό, όσο και το διδακτικό προσωπικό είναι εθελοντές. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τους εθελοντές φύλακες καθώς και τους εθελοντές γραμματειακής υποστήριξης οι οποίοι επιφορτίζονται με ενθουσιασμό μεγάλο όγκο δουλειάς. Είναι συνδημότες μας που προσφέρουν αθόρυβα στο κοινωνικό σύνολο με μόνη ανταπόδοση τη χαρά της προσφοράς και της προόδου των μαθητών.

Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι οι εθελοντές εκπαιδευτικοί  του Λ.Φ.Α. Χωρίς αυτούς το έργο αυτό θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.  Με  ενθουσιασμό και υπερνικώντας τις δυσκολίες της καθημερινότητας, θέτουν συνεχώς ψηλότερα τον πήχη της ποιοτικής και ουσιαστικής μάθησης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκπαιδευτικών είναι άνεργοι νέες και νέοι του δήμου μας, χωρίς να λείπουν βέβαια και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διορισμένοι, που αγωνίζονται διαρκώς να τροφοδοτήσουν με γνώσεις τους μαθητές  για να φτάσουν το στόχο τους.  Οι εκπαιδευτικοί  του Λ.Φ.Α συνεχίζουν, σε μια εποχή που η παιδεία μετριέται όλο και περισσότερο με οικονομικά μεγέθη, να διατρανώνουν το ανθρωπιστικό περιεχόμενο της γνώσης, να τοποθετούν τη διδακτική διαδικασία στην ουσιώδη βάση της ανοικτής πρόσβασης από όλους.     

Στη τρέχουσα αλλά και την περασμένη χρονιά εκτός από τις άλλες δυσκολίες προστέθηκε η τεράστια πρόκληση της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή, όσο τα μαθήματα γίνονταν και γίνονται από κοντά, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που χρόνια τώρα απαξιώνεται με κάθε τρόπο από τις κυβερνήσεις, το βρήκε η κρίση του ιού ανοχύρωτο και παραμελημένο, όπως ακριβώς και το σύστημα υγείας, δημιουργώντας στην μαθητική κοινότητα σοβαρές παρενέργειες.

 Ήρθαμε αντιμέτωποι, παρά τους κομπασμούς του υπουργείου για την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης, με τις αφάνταστα μεγάλες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.  Έλλειψη τεχνικών μέσων, έλλειψη ακόμα και πρόσβασης στο διαδίκτυο, κράτησαν πολλούς μαθητές μακριά από την γνώση. Ωστόσο ακόμα και έτσι, από την πρώτη στιγμή οργανώθηκαν διαδικτυακές τάξεις και με τεράστια προσπάθεια καλύφθηκαν οι ανάγκες. Μέσα σε συνθήκες καραντίνας το Λ.Φ.Α κράτησε επαφή με τους μαθητές και τους έδωσε την καλύτερη δυνατή βοήθεια.   

Οι ολοένα αυξανόμενες αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών, χρόνο με το χρόνο, δείχνουν τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν στην δημόσια παιδεία, αλλά και την όλο και μεγαλύτερη αδυναμία πρόσβασης των μαθητών των  λαϊκών οικογενειών στην εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το Λ.Φ.Α στέκεται στο πλευρό της κάθε λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, αυξάνοντας με απαιτητικότητα  τη δράση του και προσπαθώντας να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις ούτως ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες  να συνεχίσουν να ονειρεύονται το μέλλον τους όπως το θέλουν αυτοί.  

Για  να έχουν όλοι και όλες ανεξαιρέτως δικαίωμα στην μόρφωση,  τη στιγμή που δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις υποχρηματοδοτούν την παιδεία, θρέφουν την παραπαιδεία και δημιουργούν εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα στους εκπαιδευτικούς.  

Απευθύνουμε κάλεσμα στους Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, αλλά και τους Φορείς τους, να υποστηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη και συνεργασία να αγωνιζόμαστε ώστε να παραμείνει η παιδεία ένα κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλους.

Δηλώσεις Συμμετοχής κατατίθενται με τους εξής τρόπους

Στο γραφείο της  Γραμματείας του  Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης στο κτίριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στον 3ο όροφο καθημερινά  από τις ώρες 11:00πμ έως 14:30μμ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2610 274035.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Φροντιστηρίου:   fal@patras.gr

Οι αιτήσεις μπορούν  επίσης να αναζητηθούν και  στο site του Δήμου:   www.e-patras.gr

Αιτήσεις για το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης

Θερινά Τμήματα προετοιμασίας των μαθητών/τριών της Β΄ & Γ΄ Λυκείου του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης Δήμου Πατρέων

Ο  νέος χαρακτήρας του σχολείου, ως «σκληρό εξεταστικό κέντρο», η αντιεκπαιδευτική απόφαση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της ύλης αδιαφορώντας για τα μαθησιακά κενά της προηγούμενης περιόδου λόγω τηλεκπαίδευσης, τα αποδεκατισμένα τμήματα και η  εφαρμογή της  Τράπεζας Θεμάτων, θέτει ακόμα πιο νωρίς και βίαια το ζήτημα της επαρκούς και έγκαιρης προετοιμασίας των μαθητών/τριών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και απαιτητικών εξετάσεων όλων των τάξεων του σχολείου και ιδιαίτερα του Λυκείου.

Το σχολείο «νέου τύπου» συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή, διαμορφώνει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μαθητές/τριες  για να τους εγκλωβίσουν από νωρίς στην λογική των μικρότερων στόχων και απαιτήσεων τους. Το νέο  σχολείο βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, για ουσιαστική και ποιοτική αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εφήβων.

Η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα, τις χιλιάδες ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της χώρας την ίδια ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι, τα υπερπληθή τμήματα, η απουσία ουσιαστικών δομών ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται ο γονιός (όποιος μπορεί) να πληρώνει από την τσέπη του για να καλύψει τα κενά στη γνώση των παιδιών του που έπρεπε να προσφέρει η κατά τα άλλα «Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση».

Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο,

Η Αντιδημαρχεία Παιδείας και Αθλητισμού και η Γραμματεία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων,  θέλοντας για μια ακόμα χρονιά να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών  της προετοιμασίας των μαθητών/τριών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς,  ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας των  Θερινών τμημάτων για τις τάξεις Β΄& Γ΄ Λυκείου, όλων των κατευθύνσεων.  

  • Το διάστημα  παραλαβής των αιτήσεων ορίζεται από  Παρασκευή 27  Μαΐου  έως  Παρασκευή  10 Ιουνίου 2022
  •  Οι ώρες παραλαβής αιτήσεων από 11:00 π.μ – 13:30 μ.μ
  • Η έναρξη των μαθημάτων ξεκινά Δευτέρα 20 Ιουνίου έως Παρασκευή 29 Ιουλίου.
  •  Το σχολείο για την παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι το 2ο Γυμνάσιο Πατρών, Μαιζώνος 156.

Οι αιτήσεις έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης στο e-patras.gr και  μπορούν να υποβληθούν:

  1. Στην Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού, Πλατεία Γεωργίου 17 Α΄-

3ος ‘όροφος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610274035

  1. Ηλεκτρονικά μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις στο email fal@patras.gr