ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΝΕΟΛΟΓΟΣ

«Δεν περισσεύει κανείς στη μάχη για την προκοπή της πόλης», δηλώνει σε συνέντευξή του, στο «Νεολόγο των Πατρών», ο Δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Πελετίδης, προβαίνοντας σε νέο ευρύ κάλεσμα συμπόρευσης με την παράταξή του, στη λογική «ο Δήμος να μείνει στα χέρια του λαού», με φόντο τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνει ότι σε αυτό εντάσσονται «αγωνιστές και γνωστά πρόσωπα, απ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και κάποιοι που παρότι παλαιότερα είχαν εμπιστοσύνη σε άλλους συνδυασμούς, τώρα προχωρούν μαζί του».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιλογή των αντιπάλων του να εμφανίζονται ως «‘’ένα σώμα – μια ψυχή’’ ενάντιά μας» -τους οποίους παλιότερα είχε χαρακτηρίσει και ως ‘’μαύρο μέτωπο’’- «χρεοκόπησε». Αντεπιτίθεται, δε, σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του ασκούν κριτική για «ηπιότερη αντιμετώπιση της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι «τα στελέχη αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, είχαν αγαστή συνεργασία τόσο με την παράταξη της ΝΔ, όσο και με πολλές ακόμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονταν με κοινή εισήγηση, κοινή πλατφόρμα, ενώ είδαμε και ‘’τραπεζώματα’’».

Επιπροσθέτως, ο Κώστας Πελετίδης δίνει έμφαση στα έργα που υλοποιούνται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και σε όσα προγραμματίζονται, όπως και στα οικονομικά του Δήμου «που φυλά ως ‘’κόρη οφθαλμού’’» και υπογραμμίζει ότι «δόθηκε κατεύθυνση στην αντιπολίτευση να αμαυρώσει αυτή την εικόνα, με συκοφαντίες, αλλά ο πατραϊκός λαός ξέρει».

 

 

Κύριε Δήμαρχε, για ποιους λόγους θέτετε υποψηφιότητα για ακόμη μια φορά, διεκδικώντας τρίτη θητεία; Δεν ήταν αρκετά 9 χρόνια για την ολοκλήρωση του πλάνου σας; Νιώθετε ακόμη δυνατός πολιτικά, ψυχολογικά και σωματικά;

Στις δύο θητείες μας ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι καταφέραμε πάρα πολλά, μαζί με τον πατραϊκό λαό. Η Πάτρα είναι πια πανελλαδικό παράδειγμα, που «φωτίζει» ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, στον οποίο μπορούν να βαδίσουν οι Δήμοι. Αγωνιστήκαμε και εξασφαλίσαμε ανάσες ανακούφισης για μεγάλο μέρος των δημοτών μας, στηρίξαμε όσους το χρειάζονταν, παραδώσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε σημαντικό έργο, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Όλα αυτά, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να μην τα αφήσουμε στη μέση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γυρίσει η Πάτρα στο χθες, να μείνει η προσπάθειά μας μισοτελειωμένη, να επανέλθουν στο Δήμο καταστάσεις που ο λαός καταδίκασε. Είμαστε δυνατοί, γιατί είναι δυνατή η ιδεολογία μας και η θέλησή μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.

 

 

Εάν οι πολίτες σας εμπιστευθούν ξανά, ποια θα είναι τα τρία κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα σας;

Θα συνεχίσουμε να έχουμε σταθερά στον προσανατολισμό μας τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά συμπολιτών μας, με συνεχή διεκδίκηση από την Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όλα όσα δικαιούμαστε.

Ταυτόχρονα, θα μείνουμε αταλάντευτοι όσον αφορά την απόκρουση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και το σχεδιασμό εκχώρησης σε ιδιώτες, εκτάσεων και γενικά «φιλέτων» της πόλης μας. Αυτό σημαίνει ότι τα ζητήματα της χρηματοδότησης και της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού θα συνεχίσουν να είναι ψηλά στις διεκδικήσεις μας.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε σειρά έργων, που ήδη έχουν μεταμορφώσει την Πάτρα, με γνώμονα πάντα τις λαϊκές ανάγκες. Έργα που αφορούν τα παιδιά μας, όπως σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. Θα δημιουργούμε ελεύθερους χώρους, στους οποίους έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι δημότες, έργα που αναβαθμίζουν τις συνοικίες και τις γειτονιές όλης της πόλης μας και άλλα όπως η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, το νέο διυλιστήριο, ο βιολογικός καθαρισμός.

 

 

Συμφωνείτε με τον όρο της «θεσμικής μετατόπισής» σας, με στόχο να εκφράσετε περισσότερους πολίτες που εντάσσονται σε άλλα κόμματα ώστε να στεφθεί με επιτυχία η διεκδίκησης του Δημαρχιακού θώκου; Μιλήστε μας παρακαλώ για το ψηφοδέλτιό σας. Να περιμένουμε εκπλήξεις με τη συμμετοχή γνωστών προσώπων που ίσως δεν περιμέναμε στο παρελθόν;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, από την αρχή δηλώσαμε ότι αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του πατραϊκού λαού. Δεν ξεχωρίσαμε τους εργαζόμενους του Δήμου σε «δικούς μας» και «δικούς τους». Δεν ρωτήσαμε κανέναν Πρόεδρο, Συμβούλιο Κοινότητας, απλούς πολίτες, πού ανήκουν και τι πιστεύουν.

Ενώσαμε τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή όλων των ανθρώπων της πόλης μας, που αγωνίζονται για τη ζωή. Μαζί καταλήξαμε στο τι ωφελεί, το δίκιο και την αλήθεια, αγωνιστήκαμε και έχουμε αυτό το σπουδαίο έργο στην πόλη μας.

Γνωστή είναι και η πολιτική τοποθέτησή μου, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών της Δημοτικής Αρχής, κάτι που ενίσχυσε τον κοινό αγώνα με το σύνολο του πατραϊκού λαού, που πιστεύει ότι χωρίς αγώνες και διεκδίκηση, κανείς δεν θα μας δώσει αυτά που δικαιούμαστε.

Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από αγωνιστές, γνωστά πρόσωπα, απ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Με πολλούς, βρεθήκαμε στη μάχη για την προκοπή της πόλης μας τα τελευταία χρόνια, γνωριστήκαμε μέσα σε δυσκολίες, δημιουργήθηκε αλληλεκτίμηση και παρότι παλαιότερα είχαν εμπιστοσύνη σε άλλους συνδυασμούς, προχωράμε μαζί. Για τις ανάγκες των παιδιών μας, του λαού, δεν περισσεύει κανείς. Είτε είναι στο ψηφοδέλτιό μας, είτε όχι.

 

 

 

Τι απαντάτε στη μομφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι κινητοποιήσεις και η κριτική από τη δημοτική αρχή προς τη δική τους κυβέρνηση ήταν πολύ πιο έντονη, σε σχέση με εκείνη στην κυβέρνηση της ΝΔ»;

Αρχικά, είναι γνωστή σε όλους η σταθερή αγωνιστική και διεκδικητική στάση της Δημοτικής Αρχής, απέναντι σε όλες τις Κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και όλες τους, μας είχαν στο στόχαστρο. Βρεθήκαμε στην Αθήνα, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην εργασία, για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, να θέσουμε σειρά αιτημάτων για την πόλη μας (τρένο, παραχώρηση Ριγανόκαμπου κτλ), τόσο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και επί Κυβέρνησης ΝΔ. Μάλιστα, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, λαμβάναμε πανομοιότυπες απαντήσεις από τους Υπουργούς και των δύο Κυβερνήσεων.

Αν κάτι ξεχώρισε αυτά τα 4 χρόνια, είναι ότι τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, είχαν αγαστή συνεργασία τόσο με την παράταξη της ΝΔ, όσο και με πολλές ακόμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονταν με κοινή εισήγηση, κοινή πλατφόρμα, ενώ είδαμε και «τραπεζώματα». Συνεπώς, ας μην κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια».

 

 

Ποιον θεωρείτε ως πιο αξιόπιστο και δυναμικό αντίπαλο μεταξύ των Βασίλη Αϊβαλή, Κώστα Σβόλη και Πέτρου Ψωμά; Θα σας αιφνιδίαζε η κάθοδος του Απόστολου Κατσιφάρα; Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών μπορεί να επηρεάσουν τους συσχετισμούς στον Δήμο;

Εμείς θεωρούμε αντιπάλους όσους για τα συμφέροντά τους συντρίβουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αυτών που «χτίζουν» την πόλη μας, που αγωνίζονται για τη ζωή.

Πολιτικός αντίπαλος είναι και αυτός, που δεν αναδεικνύει την ουσιαστική αιτία των προβλημάτων, αυτός που περιγράφει προβλήματα, αλλά κρύβει τους υπευθύνους, τους «προσκυνά», συσκοτίζει την αλήθεια, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να μην βγει στην επιφάνεια η βασική αντίθεση, των οικονομικών συμφερόντων και του κέρδους από τη μια μεριά και από την άλλη των συμφερόντων των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών, των αγροτών, της νεολαίας. Αυτός που δεν θα οργανώσει την κοινωνική διεκδίκηση, για να έχει η πόλη μας αυτά που δικαιούται. Αυτός που λέει «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και φυσικά ότι για όλα φταίει η Δημοτική Αρχή!

 

 

Φοβάστε τελικά την επιρροή του … «μαύρου μετώπου», ως προς τη φθορά που μπορεί να σας έχει προκαλέσει στην κοινωνία, μαζί με τη φυσιολογική φθορά της πολυετούς θητείας σας;

Ίσα – ίσα, θεωρούμε ότι η επιλογή των αντιπάλων μας να εμφανίζονται ως «ένα σώμα – μια ψυχή» ενάντιά μας, χρεοκόπησε. Έκανε φανερή στη μεγάλη πλειοψηφία του πατραϊκού λαού τη στρατηγική τους σύγκλιση, το γεγονός ότι όλες τους οι διαφορές παραμερίζονται, όταν έχουν να κάνουν με τον κοινό τους αντίπαλο, εμάς.

Όλα αυτά τα χρόνια ήρθαμε σε επαφή με το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας, μας γνώρισαν καλύτερα, είδαν από κοντά τις προσπάθειες, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, γι’ αυτό και οι καλής θέλησης συμπολίτες αναγνωρίζουν την τιμιότητα και τη μαχητικότητά μας, καθώς και το έργο που έχει πραγματοποιηθεί.

 

 

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «διγλωσσία» και «ψεύτικες υποσχέσεις» για μια σειρά ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, οι συμβασιούχοι και τα «ημιτελή έργα» στην πόλη. Τι απαντάτε;

Ένα μεγάλο προσόν και αξία που έχει αυτή η Δημοτική Αρχή είναι ότι πορεύεται με την αλήθεια και το δίκιο.

Η αντιπολίτευση, που στον Δήμο μας διαπιστώνει τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών, τις τραγικές συνέπειές τους, επιδιώκει το μαύρο να το κάνει άσπρο. Προσπαθούν το ψέμα να το μασκαρέψουν, μπας και ξεγελάσουν, προσωρινά, μερίδα συμπολιτών μας. Η αλήθεια, που δεν χρειάζεται «φτιασίδωμα», προχωρά και μαζί της κι εμείς.

Στην Πάτρα είμαστε γνωστοί όλοι. Είναι γνωστό ότι ως Δημοτική Αρχή, παλέψαμε και παλεύουμε για το δίκιο, για να υπάρχει δουλειά για όλους, μόνιμη, δουλειά με δικαιώματα, ζωή, έργα για το λαό και όχι για τους λίγους. Να δοθεί στους Δήμους το μέρος των συγκεντρωμένων φόρων που προβλέπεται απ’ τους νόμους και να μην πάνε στους ελάχιστους, για την ατομική τους ευτυχία.

 

 

Επίσης, σας ασκούν έντονη κριτική για την οικονομική διαχείριση, τόσο ως προς την υλοποίηση δράσεων για εξοικονόμηση χρημάτων στα ταμεία του Δήμου, όσο και για ότι δεν εισρέουν χρήματα από εκείνους που χρωστούν. Τι λέτε;

Αυτοί που θέλουν να φύγει η σημερινή Δημοτική Αρχή από τη διοίκηση του Δήμου, ενημερώθηκαν από τους «διαμορφωτές ψήφου», ότι αυτό που αναγνωρίζεται από το σύνολο του πατραϊκού λαού είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έβαλε «το δάχτυλο στο μέλι», ότι μπορείς ίσως να κάνεις κριτική σε σημεία, αλλά είναι σίγουρο ότι τα οικονομικά του Δήμου τα φυλά ως «κόρη οφθαλμού» και έτσι είναι.

Τους δόθηκε «κατεύθυνση» να αμαυρώσουν αυτή την εικόνα και προσπαθούν. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, το ψέμα και η συκοφαντία θα κορυφωθούν. Ο πατραϊκός λαός ξέρει.

Ωστόσο, ειδικά για την οικονομική διαχείριση, δεν μπορούν να μας ασκούν κριτική, αυτοί που μας κληροδότησαν μόνο χρέη (προς τράπεζες, ιδιώτες και εργαζόμενους), όσοι ενώ είχαν την τετραπλάσια κρατική χρηματοδότηση δεν άφησαν στην πόλη ούτε ένα έργο, όσοι είχαν ευκαιρίες όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και άφησαν μόνο πληρωμένες μελέτες στα συρτάρια και κτίρια ερειπωμένα. Όσοι δεν κυνήγησαν έγκαιρα κανέναν από τους μεγαλοοφειλέτες και συναλλασσόμενους με τον Δήμο.

Η Δημοτική Αρχή, σε συνθήκες βαθιάς υποχρηματοδότησης έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου, έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που πήραν οι προηγούμενοι και ταυτόχρονα έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε δημοτικά τέλη, ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας.

Επιπλέον, έχει οικονομική πολιτική, ώστε να εισπράττει περισσότερα από τους «έχοντες». Χαρακτηριστικά, έχει διαμορφωθεί ξεχωριστός αυξημένος συντελεστής για τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσο, λοιπόν κι αν το θέλουν διάφοροι –και το έχουν επιδιώξει μάλιστα μέσω της Οικονομικής Επιτροπής- ο Δήμος Πατρέων δεν πρόκειται να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα, ενάντια σε όσους χρωστούν 5 και 10 ευρώ στο Δήμο. Δεν θα αφήσουμε σε ησυχία τους μεγαλοοφειλέτες, όπως κάναμε πάντα και συνεχίζουμε.