ΕΝΤΕΡΛΕΖΙ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου 2022, στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαΐας, στον εορτασμό του Εντερλέζι (Αρχή της Άνοιξης) 2022, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και ο Σύλλογος «Νεολαίοι και Γυναίκες Ρομά» της Κάτω Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της «Τριλογίας Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης και Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022» αφιερωμένης στη μνήμη του Νίκου Σαμπάνη και άλλων Ρομά που υπήρξαν θύματα βίας.  Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα για παγκόσμια ειρήνη και άμεση κατάπαυση του πυρός, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Παρούσα, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ήταν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη σημερινή εκδήλωση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η οποία βρίσκεται πάντα μπροστά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ρομά. Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλοτυχία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως οι ελλείψεις στην κατοικία, στην εργασία, η ελλιπής πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία, είναι προβλήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, που δέχεται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Φυσικά, τα προβλήματα αυτά είναι πιο οξυμένα στους ρομά, τους οποίους οι κυβερνώντες αφήνουν συστηματικά στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, ώστε να τους στοχοποιούν για μία σειρά «δεινά» για τα οποία ευθύνονται οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Έχει δίκιο ο Κώστας Χατζής στο τραγούδι του «Αφέντη που με έμαθες να ζητιανεύω…».

Συνεπώς, η αιτία και η λύση των προβλημάτων πρέπει να αναζητηθούν σε κοινωνικό επίπεδο, σ’ αυτούς που κυβερνούν. Η λύση απαιτεί παρέμβαση σε εργασία, κατοικία, παιδεία. Αυτά τα τρία πρέπει να εξασφαλιστούν για όλους τους ρομά, όπως και για όλο το λαό. Έτσι, δε θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, λόγω της φτώχειας, διάφορες ομάδες, που δρουν, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων σε γειτονιές και στο λαό, συκοφαντώντας το σύνολο των ρομά.

Δεν έχουμε διαφορετικά γονίδια. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει το διαίρει και βασίλευε. Χρειάζεται ενωμένοι να διεκδικήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, ένταξης στην εργασία, εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής, συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο στόχος μας αυτός, χρειάζεται την κοινή δράση όλου του λαού της χώρας μας, ρομά και μη, καθώς όλοι είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής. Χρειάζεται καταπολέμηση του ρατσισμού, καθώς και απομόνωση διάφορων ομάδων που δρουν μέσα στους ρομά και χτίζουν το άλλοθι για τις ρατσιστικές αυτές συμπεριφορές.

Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε δίπλα σας, όπως είμαστε δίπλα και στο σύνολο του ελληνικού λαού».