Καθαρισμός Κοινοχρήστων Χώρων

Οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, οι πλατείες, τα πάρκα, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι παραλίες, τα άλση, αποτελούν κοινωνικό αγαθό, τα απολαμβάνουμε όλοι και  χρειάζονται την προσοχή και την φροντίδα όλων μας.

Μόνο με τη συνεχή συνεργασία πολιτών και Δήμου μπορούμε να χαιρόμαστε όμορφους κοινόχρηστους χώρους.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, επιχειρεί καθημερινά με τα συνεργεία της για να διατηρήσει καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους, ένα έργο εξαιρετικά μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς την έκταση του Δήμου Πατρέων που φθάνει τα 333,14 χιλιόμετρα από τον Ψαθόπυργο έως τα Ροΐτικα.

Το μόνιμο προσωπικό του Τμήματος πεζής και μηχανοκίνητης σάρωσης αποτελείται μόνο από εξήντα  άτομα και λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων η ενίσχυσή του γίνεται μ’  έναν αριθμό εργαζομένων ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ που εντάσσονται κατά διαστήματα στη Διεύθυνση καθαριότητας.

Μηχανοκίνητη και πεζή σάρωση

Καθημερινά γίνεται σάρωση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με μηχανικά σάρωθρα από την οδό Γούναρη έως την οδό Καρόλου και ανά δύο ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου από την οδό Αγίας Σοφίας έως την Ελευθερίου Βενιζέλου. Επίσης γίνεται μηχανική σάρωση στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και των συνοικιών με περιοδικότητα 4-5 ημερών. Τα μηχανοκίνητα σάρωθρα του Δήμου Πατρέων καθαρίζουν συνολικά, κάθε εβδομάδα, 250 χιλιόμετρα οδοστρώματος

Πλύσιμο κοινοχρήστων χώρων

Καθημερινά πλένονται οι δρόμοι και οι πλατείες του ιστορικού κέντρου ενώ σε εβδομαδιαία βάση γίνεται ανάλογη εργασία στην υπόλοιπη επικράτεια του Δήμου.
Ένα σημαντικό έργο επιτελούν οι οδοκαθαριστές που επιχειρούν καθημερινά πεζοί σε διάφορα σημεία της πόλης φροντίζοντας για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Όλες οι κεντρικές πλατείες καθαρίζονται καθημερινά , οι πιο μικρές και περιφερειακές πλατείες ανά δύο ημέρες. Με πεζή αλλά και μηχανική σάρωση καθαρίζεται καθημερινά το ιστορικό κέντρο και με συχνότητα από 2 έως 4 ημέρες η υπόλοιπη έκταση του Δήμου.

Επιστήλιοι κάδοι

Οι 3.500 μικροί επιστήλιοι κάδοι που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους, καθαρίζονται καθημερινά από τα συνεργεία του Δήμου.
Προσοχή όμως

  • Στους κάδους αυτούς εναποθέτουμε μικρά απορρίμματα όχι όμως πλαστικά ποτήρια με καφέδες και άλλα υγρά.

  • Αν ο κάδος που βρίσκεται μπροστά μας είναι ήδη γεμάτος αναζητάμε τον επόμενο που θα είναι άδειος.

Δεσποζόμενα ζώα

Όταν βγάζουμε το κατοικίδιό μας για βόλτα φροντίζουμε να  έχουμε πάντα μαζί μας τα απαραίτητα σύνεργα για τον άμεσο  καθαρισμό του κοινόχρηστου χώρου από τα περιττώματα του ζώου.