ΣΑΜΟΥΡΗ

Η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη, παραβρέθηκε χθες το απόγευμα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, στην εκδήλωση του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας «Δανηιλίς», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και είχε το θέμα: «Δώσε δύναμη στο φόβο σου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή.

 

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο μας προβληματίζει βαθιά, καθώς η ισοτιμία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο, μολονότι αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας, όμως, διηγείται τη διαχρονική ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας να απαντήσει αποτελεσματικά σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων.

Κάτι που επαληθεύεται εύκολα, όχι μόνο από την απουσία στοχευμένων πολιτικών, αλλά απεναντίας από τη συνεχή ροή ψήφισης αντεργατικών νομοσχεδίων και μάλιστα, τι ειρωνεία(!), με πρόσχημα την ισότητα των φύλων».

 

Σε άλλο σημείο, η κυρία Σαμούρη, τόνισε το εξής:

«Με την ευκαιρία να σας πω, ότι την προηγούμενη Παρασκευή ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημιουργία Επιτροπής Ισότητας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.

Είναι ένα ακόμα άλλοθι, βεβαίως, της Κεντρικής Εξουσίας, για να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ωστόσο εμείς θα τη χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο και θα προσπαθήσουμε, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να δυναμώσουμε τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία».

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Αντιδημάρχου, ότι «Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκαν πάνω από 5.000 φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών, ενώ, επισημαίνεται  ότι κοινός τόπος των περιστατικών είναι ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες εξαρτημένες οικονομικά, άνεργες, που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και άρα δύσκολα αντιδρούν και προχωρούν σε αποκαλύψεις. Ευάλωτη γυναίκα σημαίνει ευάλωτη οικονομικά, κοινωνικά και κοινωνιολογικά αποκλεισμένη».