des_to_sfairika -αφισα

Από την Τρίτη 6 Ιουνίου έως το Σάββατο 10 Ιουνίου θα διαρκέσει η Εβδομάδα Περιβάλλοντος, με τίτλο «Δες το Σφαιρικά», που διοργανώνει το Πάρκο Εκπαιδευτικών του Δράσεων Δήμου Πατρέων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Φέτος, εκτός από τις δράσεις του επιστημονικού προσωπικού του Πάρκου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων από δομές του Δήμου Πατρέων και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου – Τμήμα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου, τον Κοινωνικό Οργανισμό (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) – Τμήμα Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό - Χορευτικό Τμήμα. Συμμετέχουν, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών με το Τμήμα Γεωλογίας - Εργαστήριο Υδρογεωλογίας της καθηγήτριας Ελένης Ζαγγανά, και το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας από την εθελοντική κοινότητα της πόλης.

Στόχος του «Δες το Σφαιρικά» είναι η αντιμετώπιση των οικολογικών ζητημάτων πολύπλευρα και η ανάδειξη της πολυδιάστατης σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον, με πρωτεύον την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης την προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον.

Image removed. Οι δράσεις στις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν πάνω από 300 μαθητές, περιλαμβάνουν:

• εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στην εξοικονόμηση νερού, με τίτλο, «Σταγόνα-σταγόνα για να μην διψάσουμε» και το «Αέναο ταξίδι του νερού στον χώρο και στον χρόνο»,

• θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι με τίτλο «Μια φορά και ένα ποτάμι»,

• ομαδικά παιχνίδια στη φύση,

• δημοτικό χορό στην ύπαιθρο,

• ενημέρωση – πρόληψη για δασικές πυρκαγιές και τη σημασία του εθελοντισμού στη δασοπυρόσθεση, λαχανοκομία – δεντροκομία με τίτλο «Μυαλό Κουκούτσι»,

• και τέλος, ιστορική αναδρομή στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης με παράλληλη «ξενάγηση» των μαθητών στην Πάτρα του Μέλλοντος μέσα από την έκθεση των μελετών του Πανελλήνιου Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας».

Η τελευταία δράση αποσκοπεί στην ανάδειξη της οργανικής σχέσης της πόλης με το υγρό στοιχείο και το πώς αυτό επηρεάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα, τις υποδομές και την κουλτούρα των κατοίκων εν γένει. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την διαλεκτική σχέση που έχει η φύση με τον άνθρωπο, βάσει της καθεμιάς πρότασης που κατατέθηκε για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Έτσι, οι μαθητές θα ξεναγηθούν στην πόλη του μέλλοντος, η οποία περιλαμβάνει άμεση επαφή με τη θάλασσα, νέους, σύγχρονους, κοινόχρηστους χώρους, με πράσινο, με χώρους ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, προσβάσιμους στα άτομα με ειδικές ανάγκες, χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση.

Image removed. Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 στις 19.00, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων θα πραγματοποιηθεί διαδραστική παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων και θα απονεμηθούν αναμνηστικά από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με τίτλο «Η γιορτή της σοδειάς». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων – δημιουργικών εργαστηρίων του Δήμου Πατρέων για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, και γίνεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και τη Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.

Image removed. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ:

19.00: Άφιξη

19.15: Έναρξη – Χαιρετισμοί / Υπαίθριος Χώρος

19.30: «Η γιορτή της σοδειάς»: Παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων – απονομή αναμνηστικών από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου, Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας / Κεντρική Αίθουσα Κ6

19.30: «Χρώματα, σκιές και ανακυκλώσιμα υλικά...κατασκευάζουν όνειρα καρναβαλικά»:

• Εγκαίνια έκθεσης καρναβαλικών κατασκευών και φιγούρας Καραγκιόζη μαθητών / Αίθουσα Κ4

• Ψυχοθεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι «Βγάζω τη Μάσκα του Φόβου» / Αίθουσα Κ7

• Βιωματικό εργαστήριο θεάτρου σκιών - Καραγκιόζη / Αίθουσα ΝΚ1

• Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής μάσκας / Αίθουσα ΝΚ2

από την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και τη Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων

21.30: Λήξη με διαδραστικό δρώμενο από όλους τους συμμετέχοντες / Υπαίθριος Χώρος.