ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, απέστειλε στον Γ.Γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη επιστολή, σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Γειτονιάς και το σχέδιο δράσης στήριξης οικογενειών Ρομά στην περιοχή του Δήμου Πατρέων, ζητώντας την άμεση χρηματοδότησή του, καθώς και την δυνατότητα προκήρυξης πρόσληψης εργαζομένων που απαιτούνται για την λειτουργία του.

 

Στην επιστολή του ο κ. Τουλγαρίδης, αναφέρει τα εξής:

 

«Παρακαλούμε για την άμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να λειτουργήσουμε Κέντρο Γειτονιάς σε περιοχή του Δήμου μας, όπως αναφέρεται στο από 1/02/2023 απεσταλμένο από το Γραφείο Δημάρχου Πατρέων, Σχέδιο Δράσης στήριξης οικογενειών Ρομά.

Το Κέντρο Γειτονιάς, όπως σας εισηγηθήκαμε, στοχεύουμε να αποτελέσει μια πολύπλευρη αποκεντρωμένη κοινωνική υπηρεσία για ευπαθείς ομάδες όπως είναι και οι Ρομά. Θα είναι μια πρωτοποριακή δράση που θα ανακουφίσει ουσιαστικά τις οικογένειες  Ρομά που διαβούν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο διαμένουν.

 

Ειδικότερα στον εν λόγω χώρο θα παρέχονται  υπηρεσίες, ορισμένες από τις οποίες περιγράφονται κάτωθι:

  • Ατομική υγιεινή και φροντίδα (ντουζ, WC )
  • Καθαρισμός ιματισμού και κλινοσκεπασμάτων  (πλυντήρια, στεγνωτήρια)
  • Παροχή γευμάτων σε μαθητές  που έρχονται πριν ή μετά το σχολείο για συμμετοχή σε δράσεις.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας – Παρακολούθηση σχολικής διαρροής
  • Παρέμβαση για την επίλυση θεμάτων με την σχολική παρακολούθηση των μαθητών (μεταφορά, ρούχα/παπούτσια, καθαριότητα, σχολικά είδη, διαδικασίες εγγραφής, self test, εμβόλια, κάρτες υγείας μαθητών κλπ)
  • Δημιουργία ομάδων για έφηβους  και ενήλικες, που είναι αναλφάβητοι.
  • Προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων και εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.
  • Προγράμματα αρχαρίων για εκπαίδευση σε υπολογιστές και διαδίκτυο (παιδιά και ενήλικες).

 

Για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω είναι αναγκαία η ενοικίαση κτιρίου που να διαθέτει 1-2 αίθουσες δραστηριοτήτων, με προαύλιο χώρο, τουλάχιστον 2 μπάνια (ντουζ)  και αντίστοιχες τουαλέτες, χώρο για  πλύσιμο ρούχων, χώρο για αποθήκευση και προθέρμανση γευμάτων, τραπεζαρία κ.λπ.

Επίσης είναι αναγκαία η προμήθεια ενός οχήματος τύπου βαν με δυνατότητα μεταφοράς 6-8 ατόμων για την συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες.

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην πλήρη ανάπτυξη της δομής προβλέπεται να αποτελείται περίπου από 8 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όπως  Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδαγωγό, Γενικών Καθηκόντων, προσωπικό Καθαριότητας, Φύλακα, καθώς και  λοιπούς συνεργάτες ( π.χ. Εικαστικό, Μουσικό).

Επιπλέον θα χρειαστεί ο ανάλογος εξοπλισμός και επίπλωση.

Ένας πρόχειρος προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Κέντρου Γειτονιάς κοστολογείται, για ένα έτος, περίπου στο ποσό των 180.000 ευρώ (έξοδα μισθοδοσίας προσωπικού και συνεργατών περίπου 115.00 ευρώ ετησίως, ενοικίασης 12.000 ευρώ ετησίως, αναλωσίμων περίπου 30.000 ετησίως, εξοπλισμού και υποδομών περίπου 20.000 άπαξ κ.λπ.).

 

Αιτούμαστε λοιπόν, την άμεση χρηματοδότηση του ως άνω ποσού όπως και τη δυνατότητα προκήρυξης πρόσληψης των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, ώστε να λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατό, ένα Κέντρο Γειτονιάς ουσιαστικής στήριξης οικογενειών Ρομά και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Αυτό θα αποτελέσει «οδηγό», για τη στήριξη των συγκεκριμένων συμπολιτών μας και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας, αλλά και παράδειγμα και πιλοτική δράση για όλους τους Δήμους της χώρας.

Επίσης ζητούμε τη νομοθετική σας παρέμβαση ώστε η συγκεκριμένη δράση να λειτουργεί μόνιμα και με μόνιμο προσωπικό.

Σε διαφορετική περίπτωση να ενταχθεί θεσμικά σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ».