ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΡΜΑΔΑ

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, δράση γνωριμίας του νέου καρναβαλικού θεσμού των «Αρμάδων» με τους μαθητές του 16ου Γυμνασίου Πατρών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πρωτότυπα διαδραστικά, βιωματικά και καλλιτεχνικά παιχνίδια που εισήγαγαν τους μαθητές στο θεσμό των «Αρμάδων», αλλά και γενικότερα στο πνεύμα ενός υγιούς καρναβαλιού.

Η στοχοθεσία του παιδαγωγικού προγράμματος προσανατολίζεται στην ουσία της καρναβαλικής εμπειρίας, η οποία οφείλει να εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους και όχι με απλουστευμένες μορφές εκτόνωσης. Με εφαλτήριο την ανάγκη των μαθητών να εκφραστούν, διαμορφώθηκαν ψυχοκινητικά παιχνίδια εμπνευσμένα από την πατρινή καρναβαλική τέχνη. Παιχνίδια που αφορούν τη σύνθεση - αποσύνθεση και ανασύνθεση ενός καρναβαλικού στοιχείου, την ανάπτυξη κριτικής που διακρίνει τις αισθήσεις από τις παραισθήσεις, και τέλος, παιχνίδια που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων κατασκευής καρναβαλικών στοιχείων και στολών. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος ενέχει τμήμα της πτυχιακής εργασίας της Σπυριδούλας Καβαλιεράτου, εργαζόμενης στα Παλαιά Σφαγεία – Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και απόφοιτης της σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα.

Για την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, οι εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας με το νέο θεσμό των «Αρμάδων» έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο 2022 με τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας «Κινούμαστε Χορεύοντας και Περπατώντας Δίκτυο σχολείων ΔΔΕ Αχαΐας Λαβύρινθος». Στη δράση του Δεκεμβρίου 2022 συμμετείχαν μαθητές/τριες με τη συνοδεία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο Δίκτυο των εξής σχολείων: 5ο Γυμνάσιο Πατρών, 14ο Γυμνάσιο Πατρών, Γυμνάσιο Καστριτσίου, Γυμνάσιο Ρίου, 10ο ΓΕΛ Πατρών, 7ο ΕΠΑΛ Πατρών, 1ο ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας και το Ιδιωτικό Λύκειο Θεμέλιο Edu.

Οι «Αρμάδες» είναι αυτοδιοικούμενες ομάδες/παρέες εφήβων (13-17 ετών) που παρακολουθούν δωρεάν εργαστήρια και συναντήσεις που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας με έμπειρους καρναβαλιστές και κατασκευαστές στα Παλαιά Σφαγεία. Σκοπός των Αρμάδων είναι να σχεδιάσουν τη δική τους στολή και να συμμετάσχουν στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Συντονιστής των Αρμάδων είναι ο Γιώργος Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος, Βοηθός Δημάρχου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας.

Υπεύθυνη επικοινωνίας και προγραμματισμού: Ελένη Τσιόγκα – Μουσειολόγος στα Παλαιά Σφαγεία – Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας δηλώνει την ικανοποίησή της για την άριστη συνεργασία και ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων.