ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΠΕΘΕ

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρρυ, με θέμα την έναρξη της νέας Θεατρικής Περιόδου 2021-2022, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ξεπέρασε τις δυσκολίες που επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω πανδημίας, προσέφερε στην πόλη παραστάσεις για τη επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με προσεκτική διαχείριση απέφυγε οικονομικούς κινδύνους. Σήμερα μπορεί να μελετά έναν κανονικό θεατρικό προγραμματισμό, να ανακοινώνει το ρεπερτόριο που πρότεινε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Λουκάς Θάνος για το 2021-2022 και να παρουσιάζει μία συνολική και ανανεωμένη δράση του ΔΗΠΕΘΕ. 

Βασικές κατευθύνσεις είναι η διεύρυνση παλιότερων συνεργασιών, η οικοδόμηση νέων καθώς και ο πλουτισμός των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με άλλα είδη τέχνης όπως το μπαλέτο, η όπερα, το παραμύθι κ.ά. 

⮚ Σημαντική κατεύθυνση είναι η συνεργασία, με κοινούς στόχους, όλων των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου και η συνένωση δυνάμεων για αξιοποίηση του σπουδαίου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτουν για καλύτερο αποτέλεσμα και συντονισμένη προσφορά στην πόλη μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει συνεργασία και θα στηριχθούν και κοινωνικές δομές του Δήμου,  τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ - ΚΟΜΑΙΘΩ και ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, οι Δημοτικές Κατασκηνώσεις, το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

⮚ Νέα συνεργασία ξεκίνησε ήδη με τη Λυρική Σκηνή  καθώς και συζητήσεις για τρόπους συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο τον Πολιτιστικό  Οργανισμό της Πάτρας καθώς και με την Κοινωφελή Επιχείρηση  Δ.Π. Καρναβάλι Πάτρας και  άλλα ΔΗΠΕΘΕ.

⮚ Θα ανοίξει η συνεργασία με ξένους θεατρικούς φορείς και σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, του χορού και της όπερας, για παραστάσεις αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με εργαστήρια, στη Δραματική Σχολή και την πόλη. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές, η ερευνητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και  σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, θα εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά και στον άλλο ελλαδικό χώρο.

⮚ Θα διευρυνθεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά με τα μαθήματα Φιλοσοφίας. 

 

⮚ To 2022 είναι έτος επετείου σημαντικών γεγονότων: είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό. Το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με τις άλλες δομές πολιτισμού του Δήμου, τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο και άλλους φορείς, θα συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος για την ανάδειξη των ιστορικών αυτών γεγονότων, στην ιστορική γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση. Είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έργα του οποίου μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις. Αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενα του προγράμματος δράσεων και του ΔΗΠΕΘΕ. 

 

⮚ Το επόμενο Φθινόπωρο θεωρούμε ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές ώστε να μπορούμε, εκτός από την κεντρική μας παραγωγή, να ετοιμάσουμε και τις παραγωγές της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής που παρακολουθούν συνήθως περισσότερα από 200 Σχολεία, γεγονός που δεν ήταν δυνατό τα δύο τελευταία χρόνια.

 

⮚ Η Δραματική Σχολή, που δημιουργήθηκε το 2013, από το 2014, με τη Δημοτική μας Αρχή, διατηρήθηκε, αναπτύχθηκε και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και επιλέξιμες Σχολές. Το νέο έτος ξεκίνησε, από 8/11 φέτος και ήδη φαίνεται μια ανανεωμένη λειτουργία, που ξεπερνά κάποιες δυσλειτουργίες και μέσα στη χρονιά θα γνωρίσει νέο, ανώτερο επίπεδο λειτουργίας και πλουσιότερο πρόγραμμα εργαστηρίων.

 

⮚ Το Θεατρικό Εργαστήρι, με έργα υποδομής (ξύλινο πάτωμα) βελτίωσε την ποιότητα του χώρου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής και θεατροπαιχνιδιών είναι υψηλού επιπέδου και αυτή τη χρονιά θα δοθεί σημασία στη βελτίωση του περιεχομένου του.  

 

⮚ Έργα υποδομής έχουν αναπτύξει τις δυνατότητες των δομών μας, με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο ΜΠΑΡΡΥ, αγορά οπτικοακουστικών υλικών και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων (ασανσέρ και πίνακας κ. ά.). Η αποθήκη 

 

⮚ σκηνικών και υλικού μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο, τακτοποιήθηκε και δημιουργήθηκε εκεί, για πρώτη φορά ειδικός χώρος φροντιστηρίου. Το Βεστιάριο έχει οργανωθεί, και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε διαδραστική ψηφιοποίηση. 

 

ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ: 

ΜΠΑΛΕΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΠΑΤΡΑΣ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας,  εντάσσει στον προγραμματισμό του ένα μόνιμο σχήμα κλασικού και σύγχρονου χορού.

Το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες

των θεατρικών παραγωγών αλλά, και την δημιουργία χορευτικού ρεπερτορίου .

Αποστολή του είναι να προσφέρει στους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας και σηματοδοτεί την έναρξή του με ένα σημαντικό έργο κλασικού ρεπερτορίου τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι. 

 

ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Διεθνείς συναντήσεις ΟΠΕΡΑΣ δωματίου που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων , σε συνεργασία με πρεσβείες βαλκανικών και μεσογειακών χωρών. 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

P. I. TCHAIKOVSKY- Ο Καρυοθραύστης

Η πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου για όλη την οικογένεια

Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη. 

Η γοητευτική ιστορία του Καρυοθραύστη διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης είναι το πολυπόθητο δώρο. 

Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο…

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

https://www.dipethepatras.gr/el/news/?nid=3779