ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

& ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αριθμός 37 1

Με την υπ' αριθμόν 371/2016 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων,

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 του αρθρ. 52 του Ν.2696/99 (Κ.Ο.Κ.), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 3542/07, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του αιτούντος, αρχής γενομένης από την απρόσκοπτη είσοδο στην κατοικία του, εγκρίνει την απαγόρευση στάθμευσης σε πλάτος 1.50μ, έμπροσθεν της εισόδου οικίας επί της οδού Αυτοκράτορος Ηρακλείου αρ. 37, όπου διαμένει άτομο με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβασή του με αναπηρικό αμαξίδιο.

Μετά την έκδοση της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και την έγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, το αρμόδιο Τμήμα της Δ/νσης Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης του Δήμου Πατρέων θα τοποθετήσει τις αντίστοιχες απαγορευτικές – ρυθμιστικές και πληροφοριακές πινακίδες στις κατάλληλες θέσεις σύμφωνα με τ' ανωτέρω.

Διευκρινίζεται ότι:

Το αρμόδιο συνεργείο οδοσήμανσης της Δ/νσης Πολεοδομικού Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, θα προέβαινε στην απευθείας τοποθέτηση δύο (2) πληροφοριακών πινακίδων (Π-60- Άτομα με αναπηρίες ΑμεΑ), εφόσον υφίστατο κεκλιμένο επίπεδο επί του πεζοδρομίου, προκειμένου να πραγματοποιείται η πρόσβαση του αναπηρικού αμαξιδίου του.

Η κατασκευή του κεκλιμένου επιπέδου αποτελεί προϋπόθεση για την τοποθέτηση των υπόψη πινακίδων, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 2, εδ. (ιστ) του Ν. 2696/1999 (Κ.Ο.Κ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 3542/07, όπου «η στάση ή η στάθμευση οχημάτων απαγορεύεται σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ)».

Στην περίπτωση του αιτούντος, τόσο από το περιεχόμενο της αιτήσεώς του, όσο και από επιτόπου αυτοψία, προέκυψε ότι το πλάτος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, δεν επιτρέπει την κατασκευή αντίστοιχου κεκλιμένου επιπέδου, ενώ επίσης αδύνατη είναι και η μετακίνηση του αναπηρικού αμαξιδίου επί του πεζοδρομίου.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο αιτών μπορεί να εισέλθει στην οικία του, είναι μέσω του οδοστρώματος, εφόσον δεν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα έμπροσθεν της εξώθυρας, είτε χρησιμοποιώντας-σύμφωνα με δήλωσή του- πτυσσόμενη ράμπα, την οποία μετά τη χρήση της θα αφαιρεί, είτε με τη βοήθεια συνοδών οι οποίοι πρέπει να τον ανεβάζουν ανά πάσα στιγμή μαζί με το αμαξίδιο, εντός της οικίας του.

Η παρούσα απόφαση θα αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

Η Πρόεδρος Ο Γραμματεύων

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

- ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τα Μέλη