Από της Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Πατρέων ανακοινώνονται τα εξής:

Με αφορμή τα 17 πρόσφατα περιστατικά λύσσας που καταγράφηκαν σε ζώα στην Βόρεια Ελλάδα και σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών εφιστά την προσοχή στους πολίτες και συνιστά τον καθολικό εμβολιασμό των κατοικίδιων ζώων και επαγρύπνηση για την επισήμανση τυχόν περίεργων και μη φυσιολογικών συμπτωμάτων σε οικόσιτα ζώα (σκύλους, γάτες) στα οποία η λύσσα εμφανίζεται με δύο μορφές, την μανιακή και την καταθλιπτική. Συμπτώματα της μανιακής λύσσας είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του τετράποδου ζώου που αυτό απομονώνεται σε σκιερά μέρη και παρουσιάζει νευρικότητα.

Οι σκύλοι είναι ανόρεχτοι τους ενοχλεί το σημείο όπου έχουν δαγκωθεί και το «πειράζουν». Στην αρχή τρομάζουν με το παραμικρό και γρήγορα γίνονται επιθετικοί. Από το στόμα ρέουν σάλια, έχουν υδροφοβία, γάβγισμα βραχνό και σταδιακά το σώμα τους παραλύει. Στην καταθλιπτική μορφή παραλύουν οι μύες κατάποσης τους με ταυτόχρονη έντονη σιελόρροια και νεκρώνουν τα άκρα. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται προσοχή γιατί οι φιλόζωοι νομίζουν ότι το κατοικίδιο κατάπιε κάτι και προσπαθούν να το βοηθήσουν εκθέτοντας τον εαυτό τους στην μόλυνση.

Συνιστάται η αποφυγή προσέγγισης σε αδέσποτο εφ' όσον δεν το γνωρίζουμε ή διαπιστώνουμε οποιαδήποτε περίεργη, αλλόκοτη συμπεριφορά ή αντίδραση.

Η βόλτα με το κατοικίδιό μας να γίνεται πάντα με την χρήση λουριού. Κάθε περίπτωση υποψίας περιστατικού λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας ή σε κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να κοινοποιείται άμεσα στις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ 2105212000 – 2105212054 www.keelpno.gr και kepix@keelpno.gr, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 2102125725 και 2102125727, (τμήμα Ζωοανθρωπονόσων), www.minagric.gr .